Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze na obszarze LGD „ZIELONE SIOŁO”
Start Aktualności Aktualności Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze na obszarze LGD „ZIELONE SIOŁO”

PostHeaderIcon Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze na obszarze LGD „ZIELONE SIOŁO”

W związku z realizacją projektu pn. „Propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze na obszarze działania LGD „ZIELONE SIOŁO” w ramach zadania publicznego w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” uczestniczyliśmy w dożynkowych imprezach plenerowych odbywających się na obszarze działania naszego Stowarzyszenia takich jak:

 

  • Dożynki Gminno-Parafialne w Wąsewie w dniu 15 sierpnia br.,

    • Festyn „Dni Kukurydzy” w Andrzejewie w dniu 19 sierpnia br.,

    • XI Dożynki Powiatowe w Zuzeli w dniu 26 sierpnia br.,

    • Dożynki Gminne w Starej Grabownicy w dniu 1 września 2018 r.

    W ramach dotacji na stoisku naszej LGD promowaliśmy Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, prowadziliśmy degustację potraw wpisanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz przysmaków, które zostaną zgłoszone w wyniku realizacji zadania. Uczestnicy Dożynek mogli poznać smak „Oleju rzepakowego Keslera”, miodów z pasieki Mirosława Pędzicha z Komorowa, pierogów z mięsem z restauracji „U Sarnowskich” z miejscowości Nienałty Szymany (gm. Zaręby Kościelne), sera twarogowego z gospodarstwa ekologicznego państwa Mierzejewskich z Wiśniewa. Najmłodsi uczestnicy Dożynek mogli skosztować maślanych ciasteczek z Gospodarstwa Agroturystycznego „Bocianie Gniazdo” z Prostyni. Na stoisku można było również zapoznać się z ofertą Gospodarstwa Ekologicznego w Rososzy prowadzonego przez Państwa Farat oraz ofertą firmy „FAMIGO”. Ponadto p. Andrzej Sosiński właściciel Gospodarstwa Agroturystycznego „Stary Młyn” z miejscowości Ołtarze Gołacze (gm. Nur) częstował „wędzonym pstrągiem nadbużańskim”. Odwiedzający nas goście byli zachwyceni wyjątkowym smakiem prezentowanych potraw i wyrobów.

     

    Ponadto na stoisku zorganizowaliśmy Konkurs Wiedzy o Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze pn. „Smaki z „ZIELONEGO SIOŁA”, którego celem było propagowanie wiedzy na temat idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, aktywizacja lokalnej społeczności zamieszkującej na obszarze LGD „ZIELONE SIOŁO” oraz promocja obszaru objętego Lokalną Strategią Rozwoju. Do konkursu przystąpiło łącznie 68 mieszkańców naszego obszaru, którzy wykazali się dużą znajomością tematu. Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe niezwykle przydatne w gospodarstwie domowym oraz pamiątkowe gadżety promocyjne LGD „ZIELONE SIOŁO” i Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

    Dodatkowo odwiedzający nas uczestnicy imprez mogli zapoznać się z treścią ulotki na temat Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz otrzymać publikację naszego Stowarzyszenia promującą dziedzictwo kulturowe, przyrodnicze i lokalne tradycje.

    Dożynki Gminno-Parafialne w Wąsewie

    Festyn „Dni Kukurydzy” w Andrzejewie

    XI Dożynki Powiatowe w Zuzeli

    Dożynki Gminne w Starej Grabownicy



  •