Uroczyste wrczenie nagrd IV Edycji Konkursu o Laur Marszaka
Start Aktualności Aktualności Uroczyste wrczenie nagrd IV Edycji Konkursu o Laur Marszaka

PostHeaderIcon

Udziec z sarny pieczony w winie, chleb na zakwasie, mid nadbuaski, nalewka z aroni czy sok malinowy, to tylko niektre z 77 przysmakw wytwarzanych przez mazowieckich producentw, ktre ubiegay si w tym roku o Laur Marszaka Wojewdztwa Mazowieckiego. Uroczyste podsumowanie i wrczenie nagrd odbyo si 18 maja br. na Praskiej Giedzie Spoywczej w Zbkach.

Podczas spotkania Marszaek Wojewdztwa Mazowieckiego Pan Adam Struzik podkreli, e celem konkursu byo wyonienie producentw wyrniajcych si wysok jakoci produkcji oraz kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej. Zaznaczy, e w wielu mazowieckich wsiach i miastach wytwarza si zapomniane produkty ywnociowe w oparciu o stare rodzinne przepisy. Wyrazi te nadziej, e Laur Marszaka stanie si prestiowym znakiem, uatwiajcym konsumentom wybr ywnoci o naprawd wysokiej jakoci.

Wrd czternastu nagrodzonych producentw znalazo si dwch czonkw naszej LGD ?ZIELONE SIOO?. Pani Danuta Jabonka-Grabowska z Gospodarstwa Agroturystycznego w Broku wygraa w kategorii wyroby cukiernicze za ciasto marchewkowe ?DAJANY?, natomiast Pan Mariusz Mierzejewski z Gospodarstwa Ekologicznego w Winiewie zwyciy w kategorii produkty mleczarskie z serem biaym z mleka krowy polskiej czerwonej.

Grawertony, dyplomy pamitkowe oraz wartociowe nagrody rzeczowe wrczyli Laureatom - Minister Rolnictwa Pan Marek Sawicki oraz Marszaek Wojewdztwa Mazowieckiego Pan Adam Struzik. W imieniu Zarzdu naszej Lokalnej Grupy Dziaania w uroczystoci podsumowania Konkursu o Laur Marszaka Wojewdztwa Mazowieckiego uczestniczya Prezes Zarzdu Pani Adriana Rukat.